Publicerat 16 juni 2017 i kategorin Artiklar

Framtidsfullmakt och nya behörighetsregler för anhöriga

En ny lag om framtidsfullmakter ger dig en möjlighet att utse någon som kan ta hand om dina personliga och ekonomiska angelägenheter om du senare i livet inte själv kan göra det. Samtidigt införs nya regler för anhörigbehörighet.

Framtidsfullmakten är en ny typ av ställföreträdarskap som kan ses som ett alternativ till reglerna om god man och förvaltare och ett komplement till vanliga fullmakter.

En fullmakt är en förklaring av dig som fullmaktsgivare att den som tar emot fullmakten, fullmäktigen, har rätt att agera för din räkning.

Tanken med framtidsfullmakten är att den ska ge dig möjlighet att själv utse den som ska ta hand om dina personliga och ekonomiska angelägenheter om du själv varaktigt förlorat den förmågan. Det kan till exempel ske i samband med att du drabbas av en olycka, sjukdom, psykisk störning eller försvagat hälsotillstånd på grund av ålder.

Fullmaktshavare

Du kan fritt välja vem som ska företräda dig, bara det är en människa. Fullmaktshavaren kan därför vara en familjemedlem. Du kan även välja att utse flera personer, till exempel en fullmaktshavare för dina juridiska frågor, en annan för ekonomiska frågor och en tredje som kan bistå dig vid vårdkontakter. Beslut om åtgärder inom hälso- och sjukvård eller tandvård omfattas dock inte av framtidsfullmakten. Det gör inte heller familje- och arvsrättsliga ärenden som till exempel ansökan om äktenskapsskillnad eller upprättande av testamente.

Upprättande

För att du ska kunna upprätta en framtidsfullmakt krävs att du fyllt 18 år och att du är beslutskapabel. En framtidsfullmakt ska i likhet med ett testamente bevittnas av två samtidigt närvarande personer som inte är släkt med dig. Vittnena behöver inte läsa vad du skrivit i din fullmakt men de ska känna till att det är en framtidsfullmakt de bevittnar.

Av en framtidsfullmakt ska det framgå

  • att det är fråga om en framtidsfullmakt,
  • vem eller vilka som är fullmaktshavare,
  • vilka angelägenheter fullmakten omfattar, och
  • vilka övriga villkor som gäller.

Fullmakten börjar gälla

En framtidsfullmakt, som uppfyller formkraven, träder i kraft när du som fullmaktsgivare inte längre har förmåga att ha hand om de angelägenheter som omfattas av fullmakten. Det är den du utsett till fullmaktshavare som bedömer när detta inträffar. Denne har dock inte rätt att inhämta sekretessbelagda uppgifter om ditt hälsotillstånd utan bedömningen får grundas på andra uppgifter.

Du har möjlighet att i fullmakten villkora ikraftträdandet med att det ska ske en prövning i tingsrätt. Domstolen tar då ställning till om du förlorat din beslutsförmåga i tillräckligt hög grad. Även fullmaktshavaren kan på eget initiativ begära att få denna fråga prövad av tingsrätten.

När fullmaktshavaren bedömer att framtidsfullmakten har trätt i kraft ska du och dina anhöriga underrättas om det.

Kontroll

Fullmaktshavaren ska vid fullgörandet av sitt uppdrag handla i enlighet med dina intressen och, om det är möjligt, samråda med dig i viktiga frågor. Du har även möjlighet att i fullmakten utse en särskild granskare som har rätt att begära redovisning av uppdraget. Även överförmyndaren i kommunen har sådan rätt och kan agera om fullmaktshavaren missbrukar ditt förtroende.

Om du inte utsett någon särskild granskare har din make/maka, sambo eller närmaste släktingar rätt att begära en redovisning av uppdraget. Sådan redovisning behöver dock inte lämnas oftare än en gång per år.

Ändrade förhållanden

Om den du utsett till fullmaktshavare på grund av till exempel sjukdom själv drabbas av bristande rättshandlingsförmåga, kan framtidsfullmakten inte längre brukas av denne. För att förhindra att en sådan situation uppstår kan du i samband med att du upprättar framtidsfullmakten ange vem som ska vara behörig att företräda dig i stället i de angelägenheter som fullmakten omfattar.

Uppdraget upphör

Du kan återkalla en framtidsfullmakt så länge du är beslutskapabel. Det gör du lämpligast genom att förstöra fullmakten. Har du utsett en särskild granskare kan du ge denne behörighet att återkalla framtidsfullmakten. Även överförmyndaren har rätt att besluta om att framtidsfullmakten ska upphöra helt eller delvis.

Din framtidsfullmakt upphör automatiskt om du får en god man eller förvaltare utsedd.

Behörighetsregler för anhöriga

Reglerna om framtidsfullmakter kompletteras med behörighetsregler för dina anhöriga så att de kan hjälpa dig med dina ekonomiska angelägenheter när det är uppenbart att du inte längre själv klarar av att sköta dem till exempel på grund av sjukdom. Det kan exempelvis vara betalning av räkningar från ditt konto. Bestämmelserna om anhörigas behörighet gäller under förutsättning att du inte företräds av god man, förvaltare eller en framtidsfullmaktshavare.

Det är i första hand din make/maka eller sambo som är behörig att företräda dig utan fullmakt. Därefter följer barn, barnbarn, föräldrar, syskon och syskonbarn i tur och ordning.

Den som avböjer uppgiften, inte är anträffbar, är under 18 år eller som själv är beslutsoförmögen eller har ställföreträdare ska inte beaktas i turordningen.

En anhörig ska handla i enlighet med dina intressen och beakta din vilja eller förmodade inställning. Han eller hon ska hålla dina medel avskilda från sina egna och dokumentera sin förvaltning i den utsträckning som är lämpligt med hänsyn till omständigheterna.

Ikraftträdande

De nya reglerna träder i kraft den 1 juli 2017.

Regeringens proposition 2016/17:30

Företagsaktuellt nr 4 2017

 

Publicerat 16 mars 2023

Ny momssats igen..

Nu är det dags att ändra momssatsen igen på reparationer av cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne. Du kanske tänker att det var väl nyligen som det skedde. Absolut, så är det.Vi börjar med det som gäller från och med den 1 april 2023, då höjs momssatsen för reparationer av cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne till 12 procent (tidigare 6 procent). …

Läs mer

Publicerat 15 mars 2023

Var rädd om din F-skatt!

Man får alltid höra att företagen ska vara rädd om sin F-skatt. Men varför då? I den här artikeln beskrivs vilka konsekvenser det får för företaget om det blir av med sin F-skatt och framför allt vad det innebär för kunderna. När behöver företaget F-skatt? Ett företag som har F-skatt betalar själv sin preliminärskatt och sociala avgifter. Det innebär att köparen av …

Läs mer

Publicerat 14 mars 2023

Deklarationstid för företag och föreningar

Snart drar inlämningen i gång för inkomstdeklarationerna. En nyhet för i år för företag och föreningar är att inlämningstidpunkten blir densamma oavsett om man lämnar inkomstdeklarationen på papper eller digitalt. Samma tidpunkt för inlämning på papper som digitalt Nu kommer bara en inlämningstidpunkt gälla för företag och föreningar oavsett om man lämnar …

Läs mer

Publicerat 14 mars 2023

Forskningsavdragen ökar

Statistikmyndigheten SCB publicerade nyligen en rapport om att företagens avdrag för forskning och utveckling fortsätter att öka. I den här artikeln tar vi upp Statistikmyndigheten SCB:s rapport och även de skatterättsliga reglerna för forskningsavdraget. Regeringen har även föreslagit förstärkta regler på området.Avdragen för forskning och utveckling har fördubblats Sedan …

Läs mer

Publicerat 16 februari 2023

31 mars sista datum för tillfälligt sänkt arbetsgivaravgift

Arbetsgivaravgifterna för ungdomar har varierat de senaste åren. Vad gäller under 2023?Arbetsgivaravgifter för 2023 Dagens arbetsgivaravgift är i de flesta fall 31,42 procent av ersättning för arbete. Den nivån har gällt sedan 2009. Inom vissa ålderskategorier kan dock lägre procentsatser gälla och det finns även nedsättningsregler. För de allra äldsta personerna betalar en …

Läs mer

Publicerat 15 februari 2023

Höjd ränta på skattekontot

Från och med den 1 februari 2023 höjs både kostnadsräntan och intäktsräntan på skattekontot. Den höjda räntan påverkar bland annat företag som har tillfälligt anstånd med betalning av skatter och avgifter, men även de som har en kvarskatt som överstiger 30 000 kr som avser beskattningsåret 2022.Hur bestäms räntan? Räntan på skattekontot räknas dag för dag på det …

Läs mer

Publicerat 15 februari 2023

Deklarationstider för privatpersoner

Snart skickar Skatteverket ut deklarationerna till privatpersoner och deklarationsperioden är i gång. Inför årets inkomstdeklaration finns några nyheter. Det är dags att fräscha upp kunskaperna om viktiga datum och vad som gäller inför deklarationen. Utskick av inkomstdeklaration 1 Mellan den 6 och 10 mars skickas deklarationerna ut till den digitala brevlådan. För att man ska få …

Läs mer

Publicerat 15 februari 2023

Utökade möjligheter till tillfälligt anstånd med skattebetalning

Riksdagen har nu beslutat om att förlänga och utöka möjligheterna till tillfälligt anstånd med skattebetalningar avseende avdragen skatt, arbetsgivaravgifter och mervärdesskatt. Möjligheten till tillfälligt anstånd infördes i samband med coronapandemin och skulle underlätta för företag som hade drabbats av likviditetsproblem på grund av följderna av pandemin. Dessa regler …

Läs mer

Publicerat 19 januari 2023

Höjd åldersgräns för tjänstepension

Från och med 1 januari 2023 gäller nya pensionsåldrar. Gränsen för när endast ålderspensionsavgift ska betalas höjs från årsskiftet, från det år personen fyller 66 år till det år personen fyller 67 år. Åldersgränsen för tjänstepension enligt ITP1 blir 66 år. En ny kolumn införs samtidigt i skattetabellen.ITP är framförhandlad av PTK (anställda tjänstemäns …

Läs mer

Publicerat 19 januari 2023

Aktuellt inför 2023

Nytt år, nya lagar och regler. Den 1 januari 2023 träder flera nya lagar i kraft och som vanligt vid årsskiftet gäller nya beloppsgränser och procentsatser. Resor kopplade till tjänst Under året som gått har det varit många turer kring avdraget för arbetsrelaterade resor. Det som gäller från och med 1 januari är att reseavdrag fortfarande i deklarationen. Det som tillkommer är …

Läs mer

Gå till startsidan