Publicerat 11 mars 2016 i kategorin Artiklar

Felaktigt uttag av kontrollavgift

Kontrollavgift enligt kassaregisterlagen är en sanktionsavgift. Om det inte klart framgår att förutsättningarna för uttag av kontrollavgift är uppfyllda får Skatteverket inte ta ut någon avgift. Det slår kammarrätten fast i en dom.

I det aktuella målet hade Skatteverket påfört en pizzeria en kontrollavgift om 10 000 kr grundat på en kundräkning gjord av två tjänstemän i en bil parkerad utanför restaurangen. Vid kundräkningen hade cirka 30 iakttagelser gjorts som Skatteverket ansåg borde motsvaras av lika många kvitton i kassaregistret. Enligt kassaregistrets e-journal saknades det dock kvitto för tre av verkets iakttagelser och för två ansåg Skatteverket att ett för lågt försäljningsbelopp registrerats.

Kassaregister

Ett företag som säljer varor eller tjänster mot kontant betalning eller mot betalning med kontokort ska använda ett certifierat kassaregister. Det finns dock undantag från detta krav bland annat när kontantförsäljningen är av obetydlig omfattning.

Skatteverket ska ta ut en kontrollavgift om verket vid en tillsyn eller ett kontrollbesök finner att den som är skyldig att använda ett kassaregister inte fullgör denna skyldighet.

Grund för att ta ut kontrollavgift finns bland annat när

  • företaget inte registrerar en försäljning eller annan användning av kassaregistret,
  • företaget registrerar en försäljning felaktigt,
  • företaget inte tar fram och erbjuder kunden något kvitto.

Skatteverket har bevisbördan för att grundförutsättningarna för att ta ut kontrollavgift är uppfyllda. Skatteverket ska kunna visa att det är mycket sannolikt att företaget har brustit i sin skyldighet att använda kassaregister.

Kammarrätten

Kammarrätten i Göteborg konstaterar att de flesta iakttagelser motsvaras tidsmässigt av registreringar i kassan. Men i fem fall har det antecknats att personer kommit ut med pizzakartonger utan att iakttagelsen tidsmässigt motsvaras av en registrerad försäljning av pizza. Tjänstemännen har inte kunnat iaktta om betalning gjorts vid dessa fem tillfällen. Enligt bolaget kan det vara fråga om reklamationer, försäljning på kredit eller avhämtning mot kupong.

Enligt kammarrätten är det sannolikt att åtminstone någon av de fem pizzaleveranserna motsvaras av en sådan betalning som ska registreras i kassaregister. Med det framgår inte klart att så är fallet. Frågan är då vilket beviskrav som gäller. Eftersom det inte är fråga om beskattning utan om påförande av en sanktionsavgift krävs enligt kammarrätten, på samma sätt som för skattetillägg, att det klart framgår att förutsättningarna för kontrollavgift är uppfyllda. Kammarrättens slutsats är att Skatteverket inte har haft fog för sitt beslut att ta ut kontrollavgift.

Dom 2016-02-05, mål nr 3839-15

Företagsaktuellt nr 2 2016

Publicerat 18 april 2024

Jens Nylander: ”Noggrannare leverantörskontroller kan förhindra ekonomisk brottslighet”

De kriminella blir allt mer raffinerade och allt fler företagare vittnar om att de utsätts för bedrägerier. I denna verklighet blir det allt viktigare för företagare att inte bara känna sin kund, utan att också ha koll på sina leverantörer. Tech-entreprenören Jens Nylander berättar hur noggrannare kontroller både kan spara tid och pengar, samt förhindra ekonomisk brottslighet. …

Läs mer

Publicerat 18 april 2024

Så kan du jämna ut företagets resultat med skattemässiga dispositioner

När en enskild näringsidkare vill jämna ut det skattemässiga resultatet finns det tre olika skattemässiga dispositioner att använda sig av: avsättning till periodiseringsfond respektive expansionsfond samt räntefördelning. Vi går igenom de olika alternativen, vad de innebär och vad ska man ska tänka på. Göra en avsättning till periodiseringsfond Periodiseringsfonden är ett …

Läs mer

Publicerat 18 april 2024

Omfördela skattereduktioner i inkomstdeklarationen

En skattereduktion minskar den skatt som en fysisk person ska betala. Det innebär att man behöver betala tillräckligt med skatt för att kunna tillgodoräkna sig en skattereduktion. Vissa skattereduktioner kan omfördelas i deklarationen för inkomståret 2023. 14 olika skattereduktioner   Det finns 14 olika skattereduktioner som en fysisk person kan få. För att kunna …

Läs mer

Publicerat 18 april 2024

Så kan företagaren motverka penningtvätt

Penningtvätt är ett globalt problem som bland annat innebär att företag används för att tvätta illegalt intjänade pengar. Victoria Müller, kvalitetsrådgivare på branschorganisationen Srf konsulterna, berättar hur företagaren tillsammans med sin redovisningskonsult kan motverka att företaget utnyttjas i kriminella syften. I en tid då organiserad brottslighet ökar och genomsyrar …

Läs mer

Publicerat 18 april 2024

Vad kommer Skatteverket att kontrollera i år?

Nyligen öppnades möjligheten att deklarera digitalt (19 mars) och Skatteverket har också informerat vad myndigheten kommer att granska i år när det gäller privatpersoners deklarationer. I den här artikeln berättar vi vilka uppgifter som Skatteverket ska granska särskilt noggrant. Kontroller Alla deklarationer granskas maskinellt. Sedan gör Skatteverket manuella kontroller. Då …

Läs mer

Publicerat 14 mars 2024

Nya bud för samfälligheter som inte är skattskyldiga för moms

I februari meddelade Högsta förvaltningsdomstolen att samfällighetsföreningar inte ska ta ut moms på bidrag som föreningen tar ut från sina medlemmar. Avgörandet överensstämmer inte med ett ställningstagande som Skatteverket meddelade för två år sedan och som gjorde att många samfällighetsföreningar registrerade sig för moms. Nu har Skatteverket kommit ut med information hur …

Läs mer

Publicerat 13 mars 2024

K10 eller K12 – vilken blankett ska man använda?

K10 och K12 är två blanketter som är starkt förknippade med deklarationen för ägare till fåmansföretag. Men när ska man använda vilken blankett när man har sålt en andel eller fått utdelning? Andelar i ett fåmansföretag  Den som har fått utdelning från andelar i ett onoterat bolag eller har sålt andelar behöver redovisa detta på blankett K10 kvalificerade andelar …

Läs mer

Publicerat 13 mars 2024

Deklarationstidpunkter för aktiebolag under 2024

Dags att fokusera på när aktiebolag ska lämna in inkomstdeklarationen och betala kvarskatt 2024. Inlämning av deklarationen  För aktiebolag kan inlämningstidpunkten för inkomstdeklarationen vara lite mer komplicerad än för privatpersoner. Aktiebolag kan lämna in inkomstdeklarationen vid fyra tillfällen under året. Vilken tidpunkt som aktiebolaget ska lämna in sin …

Läs mer

Publicerat 13 mars 2024

Vd och grundare Malin Bergman: ”Tro på din idé”

Kvinnors företagande är viktigt för att främja företagsamhet och konkurrenskraft i Sverige. Trots det är det fortfarande färre kvinnor än män som driver företag. Varför är det så och hur är det att vara kvinna och driva företag i Sverige idag. Vi har pratat med Malin Bergman, vd och grundare av redovisningsbyrån ELT Ekonomikonsult AB. Här delar hon med sig av insikter kring …

Läs mer

Publicerat 13 mars 2024

Kontrollera uppgifterna i din deklaration

Snart är deklarationsracet i gång för privatpersoner. Inkomstdeklarationen ska vara inlämnad senast den 2 maj. I den här artikeln tar vi upp vikten av att kontrollera sina uppgifter och deklarera i tid. Eller borde man kontrollera uppgifterna tidigare och löpande under året? Kontrolluppgifter Sedan 1 januari 2019 lämnar alla arbetsgivare in uppgifter om lön och avdragen skatt för …

Läs mer

Gå till startsidan