Publicerat 16 maj 2025 i kategorin Artiklar

Att tänka på när du planerar anställdas semester

Snart är det dags att planera sommarens semester. Här är några viktiga regler du behöver ha koll på som arbetsgivare.

Tvingande och flexibla regler 

Semesterlagen innehåller både tvingande regler och sådana som går att anpassa via kollektivavtal. Du måste till exempel se till att varje anställd tar ut minst 20 betalda semesterdagar per år – om dagarna är intjänade. Nyanställda som bara har obetalda dagar kan inte tvingas ta semester. 

Vissa regler, som hur semesterlönen räknas ut, kan enbart regleras i kollektivavtal. Det går givetvis alltid att ge högre ersättning än vad lagen anger.  

Planera i tid 

Huvudsemesterperioden (juni–augusti) behöver du planera i god tid. Har du kollektivavtal ska du förhandla med facket om hur semestern ska förläggas – men det är verksamhetens behov som väger tyngst, och det är du som bestämmer i slutändan. 

Även om du saknar kollektivavtal kan du behöva förhandla, om någon anställd är fackligt ansluten. Tänk på att flera fackförbund kan behöva kallas. 

Samråd och besked 

Om du inte har kollektivavtal eller facklig representation är det ändå vanligt att semestern planeras genom samråd, till exempel via en lista som skickas runt bland de anställda. Om du inte kan bevilja alla önskemål bestämmer du som arbetsgivare hur semestern ska läggas ut. Det ska meddelas senast två månader i förväg. 

Fyra veckor sammanhängande 

Normalt har anställda rätt till fyra veckors sammanhängande semester under sommaren. Men om du har särskilda skäl – till exempel högsäsong eller brist på vikarier – kan semestern förläggas till annan tid. 

Får du tvinga någon att ta semester? 

Ja, varje anställd måste ta ut minst 20 betalda dagar per år, förutsatt att dagarna är intjänade.  Du kan däremot inte kräva att någon tar ut alla 25 dagar – fem dagar får sparas. 

Så räknar du semesterdagar 

Oavsett hur arbetstiden är förlagd ska 25 semesterdagar motsvara fem veckors ledighet. För deltidsanställda räknas dagarna ofta om till nettosemesterdagar, särskilt om ni har kollektivavtal. Nettosemesterdagarna motsvarar det antal arbetsdagar som kan tas ut i semesterledighet.
Exempel: Ella jobbar fyra dagar i veckan. Då får hon 20 nettosemesterdagar (4/5 x 25). 

Nyanställda och förskottssemester 

För nyanställda som inte har tjänat in någon betald semester kan du bevilja förskottssemester för att fylla upp till exempelvis fyra eller fem veckors betald ledighet. 

Exempel: Egon börjar 1 januari och har tjänat in 7 dagar till sommaren. Du kan ge 13 dagar i förskott så att han får fyra veckors betald semester – eller 18 dagar för fem veckor. Avtala skriftligt med den anställde om förskottssemestern. Viktigt att påpeka att förskottssemestern dras av på slutlönen om Egon slutar inom fem år.  

För obetalda dagar görs löneavdrag (vanligen 4,6 % eller 1/21 av månadslönen per dag). Men frånvaron är semesterlönegrundande, så nästa års semesterrätt påverkas inte. 

Om någon blir sjuk eller behöver vabba 

Blir en anställd sjuk eller behöver vabba under semestern har denne rätt att pausa semestern och spara dagarna. Det ska meddelas senast första vardagen efter ledighetens slut – om du inte kräver anmälan samma dag. I så fall måste du ha informerat om det innan semestern började. 

Får du avbryta någons semester? 

I princip inte. En anställd med nyckelfunktion kan i undantagsfall behöva avbryta semestern, men det kräver att ni har avtalat om det i förväg. Det finns inga regler om vilken ersättning som ska ges, men semesterdagar får inte räknas av – eftersom semesterdagar alltid gäller ledighet hela dagar. 

Sparade semesterdagar 

Om en anställd vill ta ut sparade dagar ihop med årets semester ska du få veta det när semestern planeras. Om fem eller fler sparade dagar tas ut har personen rätt att ta all ledighet i ett sammanhang. 

Korttidsanställda 

För anställningar kortare än tre månader, som till exempel semestervikarier, kan du avtala bort rätten till semesterledighet – men inte till semesterlön. Den kan i så fall betalas ut löpande med lönen, men måste särredovisas. 

 

The post Att tänka på när du planerar anställdas semester appeared first on Tidningen Konsulten.

Publicerat 16 maj 2025

Ekobrottsmyndigheten: Redovisningskonsulten kan göra skillnad

Ekonomisk brottslighet är ett växande samhällsproblem – men också något vi tillsammans kan motverka. Hos Ekobrottsmyndigheten står det brottsförebyggande arbetet i fokus, och Auktoriserade Redovisningskonsulter lyfts fram som en viktig del av lösningen. Ekobrottsmyndighetens uppdrag är tydligt: att förebygga, upptäcka och bekämpa ekonomisk brottslighet. Men i takt med att …

Läs mer

Publicerat 16 maj 2025

Ska du anställa en ungdom i sommar? Här är tre tips!

Det finns många saker du som arbetsgivare ska tänka på om du ska anställa en ungdom i sommar. Det är en förmån att få bidra till en persons första anställning – men det är viktigt att anställningen blir en bra start på arbetslivet. Här kommer tre tips till dig som ska anställa en ungdom. 1. Skriv ett anställningsavtal   Ett tydligt anställningsavtal skapar …

Läs mer

Publicerat 14 april 2025

Dags att deklarera – nyheter och tips för dig som privatperson!

Den 2 maj ska deklarationen för dig som privatperson senast vara inne hos Skatteverket om du inte har fått anstånd att lämna den senare. Här kommer några bra tips på vägen. Nyheter i årets deklaration  Förra året var första gången som plattformsföretag skulle lämna kontrolluppgifter i vissa fall vid uthyrning av fast egendom, försäljning av personliga tjänster, …

Läs mer

Publicerat 14 april 2025

Långtidssjuk – vad du som arbetsgivare måste göra

När en av dina anställda har varit sjukskriven i 30 dagar – och sjukskrivningen förväntas pågå i minst 60 dagar – har du som arbetsgivare ett ansvar att vidta arbetsplatsinriktade rehabiliteringsåtgärder. Den medicinska rehabiliteringen ansvarar sjukvården för. Ditt ansvar som arbetsgivare  Rehabiliteringsansvaret gäller oavsett om sjukdomen eller skadan har uppstått …

Läs mer

Publicerat 14 april 2025

Momspaketet antaget i EU – vad händer nu?

Den 11 mars antog EU formellt ViDA – ett omfattande reformpaket som ska digitalisera momshanteringen i Europa och som vi skrivit om tidigare. Nu börjar den svenska resan mot implementering, och det är hög tid för både företag och redovisningskonsulter att sätta sig in i vad som väntar. Fredrik Andersson Carlö, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, ger sin bild av nuläget – och …

Läs mer

Publicerat 14 april 2025

Vanliga deklarationsmissar för enskilda näringsidkare – och hur du undviker dem

Deklarationssäsongen är i full gång och bokslutet för dig som är enskild näringsidkare ska snart vara klart för att kunna ligga till grund för beskattningen. I den här artikeln lyfter vi några tips på hur du undviker fel i din deklaration. Avdrag för ränteutgifter  En fysisk person får kontrolluppgifter på de ränteutgifter som har betalts under året. Kontrolluppgift …

Läs mer

Publicerat 14 april 2025

Undvik kvarskatt nästa år

Nu är det möjligt att se deklarationen för beskattningsåret 2024 digitalt. Får du pengar tillbaka eller måste du betala kvarskatt? Vad kan du göra för att inte få kvarskatt att betala 2026? Målet – ingen kvarskatt!  Redan nu är det dags att se över hur inkomsterna för 2025 kommer att beskattas när vi lämnar in deklarationen i maj 2026. Syftet med att arbetsgivare …

Läs mer

Publicerat 12 mars 2025

Nordic Smart Government – en digital revolution för nordiska småföretag

Ett unikt nordiskt samarbete håller på att förändra spelplanen för små och medelstora företag. Med målet att minska administration, automatisera affärsprocesser och möjliggöra gränsöverskridande handel, är programmet Nordic Smart Government & Business på väg att skapa ett digitalt ekosystem som sätter Norden i framkant. En av de som varit högst delaktig i programmet är …

Läs mer

Publicerat 12 mars 2025

Dags att planera semesterdagarna – har du koll på vad som gäller?

Den 31 marsmarkerar semesterårsskiftet för många företag. Det innebär att du som arbetsgivare måste hantera både intjänade och sparade semesterdagar på rätt sätt. Här får du koll på vad som gäller och vilka åtgärder du behöver vidta innan deadline? Innan den 31 mars måste arbetsgivaren se till att de semesterdagar som inte går att spara tas ut i ledighet. Det är endast …

Läs mer

Publicerat 12 mars 2025

Deklarationstidpunkter för aktiebolag under 2025

Dags att fokusera på när aktiebolag ska lämna in inkomstdeklarationen och betala kvarskatt 2025. Inlämning av deklarationen  För aktiebolag kan inlämningstidpunkten för inkomstdeklarationen vara lite mer komplicerad än för privatpersoner. Aktiebolag kan lämna in inkomstdeklarationen vid fyra tillfällen under året. Vilken tidpunkt som aktiebolaget ska lämna in sin …

Läs mer

Gå till startsidan