Publicerat 4 november 2016 i kategorin Artiklar

Värdeminskningsavdrag vid fastighetsöverlåtelse

Enligt Skatteverket kan rätten till värdeminskningsavdrag för en näringsfastighet gå förlorad för tiden mellan kontraktsdagen och tillträdet. Det gäller när äganderätten enligt kontraktet ska övergå först på tillträdesdagen.

Den som äger en byggnad som räknas som näringsfastighet får dra av utgiften för att anskaffa byggnaden genom årliga värdeminskningsavdrag. Värdeminskningsavdraget beräknas enligt en avskrivningsplan efter en viss procentsats per år på byggnadens anskaffningsvärde.

Säljaren

Skatterättsligt anses en fastighet vara såld när köpekontraktet har undertecknats av både säljare och köpare. Vinstbeskattning i samband med försäljningen ska därför alltid ske det år kontraktet undertecknats. Men det är inte ovanligt att det finns en äganderättsklausul i ett köpekontrakt där säljare och köpare kommit överens om att äganderätten till fastigheten ska övergå vid en annan tidpunkt än vid kontraktets undertecknande, till exempel vid tillträdesdagen. I sådant fall ska säljaren redovisa inkomster och utgifter som avser fastigheten fram till tillträdesdagen.

När det gäller värdeminskningsavdrag för en fastighet som sålts med en äganderättsklausul i kontraktet anser Skatteverket att säljaren inte har rätt till värdeminskningsavdrag efter kontraktsdagen. Det framgår av ett ställningstagande från 2009. Skatteverket motiverar sin uppfattning med att det efter kontraktsdagen inte längre finns något avskrivningsunderlag eftersom det kan sägas ha förbrukats vid kapitalvinstberäkningen.

Köparen

Skatteverket har nu även kommit med ett ställningstagande som avser köparens rätt till värdeminskningsavdrag. Enligt Skatteverket blir en köpare inte skatterättsligt innehavare av en fastighet förrän vid den tidpunkt som anges i kontraktets äganderättsklausul. Först från och med den tidpunkten är bestämmelserna om värdeminskningsavdrag tillämpliga på näringsfastigheten. Skatteverket anser därför att en köpare inte kan erhålla värdeminskningsavdrag på en näringsfastighet för tid mellan köpekontraktets undertecknande och äganderättsövergången enligt kontraktet.

Exempel

Köpekontrakt avseende en näringsfastighet undertecknas den 25 oktober 2016. I kontraktet finns en äganderättsklausul där man kommit överens om att äganderätten övergår vid tillträdesdagen den 1 mars 2017. För perioden 26 oktober 2016 till och med 28 februari 2017 får varken säljare eller köpare göra värdeminskningsavdrag enligt Skatteverket.

SKV ställningstagande 2016-09-01, dnr 131 282552-16/111

Företagsaktuellt nr 6 2016

Publicerat 16 maj 2025

Att tänka på när du planerar anställdas semester

Snart är det dags att planera sommarens semester. Här är några viktiga regler du behöver ha koll på som arbetsgivare. Tvingande och flexibla regler  Semesterlagen innehåller både tvingande regler och sådana som går att anpassa via kollektivavtal. Du måste till exempel se till att varje anställd tar ut minst 20 betalda semesterdagar per år – om dagarna är intjänade. …

Läs mer

Publicerat 16 maj 2025

Ekobrottsmyndigheten: Redovisningskonsulten kan göra skillnad

Ekonomisk brottslighet är ett växande samhällsproblem – men också något vi tillsammans kan motverka. Hos Ekobrottsmyndigheten står det brottsförebyggande arbetet i fokus, och Auktoriserade Redovisningskonsulter lyfts fram som en viktig del av lösningen. Ekobrottsmyndighetens uppdrag är tydligt: att förebygga, upptäcka och bekämpa ekonomisk brottslighet. Men i takt med att …

Läs mer

Publicerat 16 maj 2025

Ska du anställa en ungdom i sommar? Här är tre tips!

Det finns många saker du som arbetsgivare ska tänka på om du ska anställa en ungdom i sommar. Det är en förmån att få bidra till en persons första anställning – men det är viktigt att anställningen blir en bra start på arbetslivet. Här kommer tre tips till dig som ska anställa en ungdom. 1. Skriv ett anställningsavtal   Ett tydligt anställningsavtal skapar …

Läs mer

Publicerat 14 april 2025

Vanliga deklarationsmissar för enskilda näringsidkare – och hur du undviker dem

Deklarationssäsongen är i full gång och bokslutet för dig som är enskild näringsidkare ska snart vara klart för att kunna ligga till grund för beskattningen. I den här artikeln lyfter vi några tips på hur du undviker fel i din deklaration. Avdrag för ränteutgifter  En fysisk person får kontrolluppgifter på de ränteutgifter som har betalts under året. Kontrolluppgift …

Läs mer

Publicerat 14 april 2025

Undvik kvarskatt nästa år

Nu är det möjligt att se deklarationen för beskattningsåret 2024 digitalt. Får du pengar tillbaka eller måste du betala kvarskatt? Vad kan du göra för att inte få kvarskatt att betala 2026? Målet – ingen kvarskatt!  Redan nu är det dags att se över hur inkomsterna för 2025 kommer att beskattas när vi lämnar in deklarationen i maj 2026. Syftet med att arbetsgivare …

Läs mer

Publicerat 14 april 2025

Dags att deklarera – nyheter och tips för dig som privatperson!

Den 2 maj ska deklarationen för dig som privatperson senast vara inne hos Skatteverket om du inte har fått anstånd att lämna den senare. Här kommer några bra tips på vägen. Nyheter i årets deklaration  Förra året var första gången som plattformsföretag skulle lämna kontrolluppgifter i vissa fall vid uthyrning av fast egendom, försäljning av personliga tjänster, …

Läs mer

Publicerat 14 april 2025

Långtidssjuk – vad du som arbetsgivare måste göra

När en av dina anställda har varit sjukskriven i 30 dagar – och sjukskrivningen förväntas pågå i minst 60 dagar – har du som arbetsgivare ett ansvar att vidta arbetsplatsinriktade rehabiliteringsåtgärder. Den medicinska rehabiliteringen ansvarar sjukvården för. Ditt ansvar som arbetsgivare  Rehabiliteringsansvaret gäller oavsett om sjukdomen eller skadan har uppstått …

Läs mer

Publicerat 14 april 2025

Momspaketet antaget i EU – vad händer nu?

Den 11 mars antog EU formellt ViDA – ett omfattande reformpaket som ska digitalisera momshanteringen i Europa och som vi skrivit om tidigare. Nu börjar den svenska resan mot implementering, och det är hög tid för både företag och redovisningskonsulter att sätta sig in i vad som väntar. Fredrik Andersson Carlö, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, ger sin bild av nuläget – och …

Läs mer

Publicerat 12 mars 2025

Nordic Smart Government – en digital revolution för nordiska småföretag

Ett unikt nordiskt samarbete håller på att förändra spelplanen för små och medelstora företag. Med målet att minska administration, automatisera affärsprocesser och möjliggöra gränsöverskridande handel, är programmet Nordic Smart Government & Business på väg att skapa ett digitalt ekosystem som sätter Norden i framkant. En av de som varit högst delaktig i programmet är …

Läs mer

Publicerat 12 mars 2025

Lag på hållbarhetsrapportering kan dröja

EU-kommissionens nya förslag på hållbarhetsrapportering enligt CSRD innebär att 80 procent av företagen undantas. De storföretag som ska följa CSRD får inte föra över sina rapporteringskrav på mindre underleverantörer. – Förslaget kallas ambitionssänkning, verklighetsanpassning eller en smartare väg till målet beroende på vem som uttalar sig. Eftersom vi ser att företag …

Läs mer

Gå till startsidan